Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym to jeden z klasyków, który świetnie sprawdza się na wiele okazji: imprezę, spotkanie ze znajomymi, kolację lub na jako przystawka na szybko. Bułeczki-roladki z ciasta francuskiego są niezwykle delikatne w smaku, a nadzienie o smaku łososiowym jest znane i lubiane przez wiele osób. Dodatki takie jak posypka z czarnuszki czy sos czosnkowo-koperkowy skutecznie wzmacniają już fenomenalny smak tej przekąski! Jeśli chcesz wiedzieć, jak ją przyrządzić w Twojej kuchni, to zerknij do naszego przepisu! Gwarantujemy, że podbiją ono zarówno Twoje podniebienia, jak i Twoich gości. Od momentu pierwszego przygotowania, na stałe zagoszczą w Twoim menu.
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem możesz przygotować prosto i szybko, ponieważ wystarczy zaledwie 60 minut! Ta przekąska będzie idealna wszędzie tam, gdzie ceniony jest wytrwany i szlachetny smak. Ciasto francuskie jest uwielbiane przez większość osób, a w połączeniu z unikalnym, a zarazem wyrazistym smakiem łososia stało się alternatywą dla wielu dań. Ciepłe przekąski są wspaniałym wyborem na wieczory spędzone w gronie znajomych. To doskonałe wyjście z sytuacji, gdy nie mamy czasu przygotowywać kilku ciepłych dań. Ciepłe ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem w zupełności wystarczą. W dodatku będą prawdziwą ucztą dla podniebienia i wprawią w zachwyt również naszych gości! Tego typu przekąski są również idealne, ponieważ są to pojedyncze sztuki, więc łatwo można po nie sięgać z półmiska lub talerza.
Finezja smaku, czyli nietuzinkowe połączenie znanych składników
Łosoś wędzony w cieście francuskim to nowy wymiar smaku, a głębię smaku z pewnością wydobywa smak i aromat pieczonego łososia. Ta przekąska jest jeszcze bardziej oryginalna, ponieważ serwuje się ją z domowym sosem czosnkowym, który idealnie przełamuje smak łososia, świetnie się z nim komponując. Delikatne ciasto francuskie sprawia, że przekąska wręcz rozpływa się w ustach, a dodatek przypraw i posypka z czarnuszki są przysłowiową kropką nad i. Chrupiące roladki z łososia serwowane na ciepło będą z pewnością bestsellerem niejednej imprezy. Przepis jest bardzo prosty i bazuje na popularnych składnikach, które większość z nas ma zawsze pod ręką w swojej kuchni. Dzięki temu może to być świetna przekąska, którą można przyrządzić nawet na ostatnią, czyli nawet na chwilę przed przyjściem gości. Z pewnością ten pomysł uratuje kulinarnie każde spotkanie!
Jako wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego na imprezę czy przyjęcie polecamy bułeczki-roladki z ciasta francuskiego z łososiem, posypane czarnuszką i podawane z sosem czosnkowo-koperkowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Pyszne kruche roladki z łososiem znikają w mgnieniu oka z talerzy!
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.
Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę.
Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.
W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.